Optics11 B.V. is een snelgroeiend high-tech bedrijf dat op glasvezeltechnologie gebaseerde meetsystemen maakt. Deze zijn bij uitstek geschikt om effecten op nanoschaal te meten in lastige omgevingen, zoals in vloeistoffen of bij hoge temperaturen. Prof.dr. Davide Iannuzzi en ir. Hans Brouwer richtten het bedrijf op in 2011, gebaseerd op technologie die is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De meetsystemen van Optics11 zijn gebaseerd op het toepassen van twee unieke nanotechnologieën (fiber-top technologie en interferometrie) in combinatie met glasvezels, die normaliter gebruikt worden in telecommunicatie. Door met laserlicht in de glasvezel te kijken naar de terugkerende reflecties van het licht, kan op grote afstand nauwkeurige informatie verzameld worden. Optics11 creëert met behulp van micro-vervaardigingstechnieken zeer nauwkeurige sensoren op de glasvezel zelf Met deze combinatie van nanotechnologieën kunnen trillingen, akoestiek of krachten op nanoschaal makkelijk worden gemeten in moeilijk toegankelijke omgevingen.

Value Creation Capital zal, naast het beschikbaar stellen van kapitaal, plaatsnemen in de adviesraad van Optics11, om Optics11 actief te kunnen ondersteunen bij hun groei ambities.

optics11.com

Amsterdam Scientific Instruments B.V. (ASI) levert high-end camerasystemen die gebaseerd zijn op Medipix-technologie, ontwikkeld door een consortium van vooraanstaande natuurkundige onderzoeksinstituten onder leiding van CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek. De camera’s worden ingezet in experimentele fysica laboratoria over de hele wereld. ASI’s producten worden daarnaast in toenemende mate gebruikt in de nieuwste generatie elektronenmicroscopen, CT-scanners en massaspectrometers. ASI is een spin-off van Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica, onderdeel van NWO Instituten.

www.amscins.com

Confocal.nl B.V. is een spin-off bedrijf van de Universiteit van Amsterdam, waar de Rescan Confocal Microscoop ontwikkeld is door het team van Erik Manders. De RCM is een laser scanning confocal microscoop gebaseerd op een modulair design dat confocale microscopie betaalbaar maakt door bestaande componenten te gebruiken en met de mogelijkheid om bestaande wide field microscopen te upgraden. De RCM module kan op elk invers microscoop gemonteerd worden via een C-mount adapter en gebruikt een camera die ook wordt verbonden via zo’n C-mount adapter als detector. Door gebruikt te maken van een camera als detector heeft de RCM een betere gevoeligheid en een 3x betere signaal ruis verhouding dan een standaard PMT gebaseerd confocal microscoop. Het rescan principe verbeterd de resolutie met een factor 1.4x tot 170nm, en dit zonder gebruik te maken van software post processing. De RCM heeft bijna geen instelopties, dit maakt de RCM enorm gebruiksvriendelijk, zelfs zo, dat het zonder specifieke kennis van microscopie, gebruikt kan worden.

www.confocal.nl

InProcess-LSP is een onderneming die proces analytische oplossingen (PAT) ontwikkelt om bedrijven, werkzaam in de verschillende industrietakken, waaronder farma, voeding en chemie, te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun producten en beheersing van productieprocessen. PAT is essentieel voor de productie van kwalitatief hoogwaardige producten en goed gecontroleerde productieprocessen.

In maart 2019 heeft InProcess-LSP de NanoFlowSizer geïntroduceerd, het eerste commerciële instrument dat het mogelijk maakt om de grootte van nanodeeltjes direct in een proces te kunnen meten, zonder tijdrovende en kostbare monstername en laboratoriumtesten. The NanoFlowSizer geeft directe terugkoppeling over de kwaliteit van het proces en het geproduceerde nanoproduct, wat procesbeheersing mogelijk maakt. Hiermee wordt de afkeur van kostbare (farma)producten gereduceerd en wordt voorkomen dat de supply chain onnodig onder druk komt te staan.
Binnen R&D draagt de NanoFlowSizer bij aan de ontwikkeling van robuuste processen voor de productie van nanoproducten waarbij goed inzicht verkregen dient te worden in de kritische procesparameters. In bijvoorbeeld de farma-industrie, inzicht en volledige controle op processen voor de productie van kwalitatief hoogwaardige producten is een regulatoire vereiste.  Het begint bij R&D.

VCC is aandeelhouder in InProcess-LSP en actief in de Raad van Advies om InProcess-LSP te ondersteunen bij het realiseren van haar internationale groei ambities.

www.inprocess-lsp.com

SenseGlove is de producent van het gelijknamige product en levert met haar handschoen haptische feedback voor een natuurlijke interactie aan gebruikers in ”Virtual Reality (VR)” en “Augmented reality (AR)” omgevingen. Het bedrijf is een spin-off van de Technische Universiteit in Delft en werd in 2015 opgericht. Aanvankelijk werden er producten ontwikkeld voor fysiotherapeuten om patiënten te helpen revalideren. Op het moment dat de markt voor “Virtual Reality” echt doorbrak, veranderde SenseGlove van koers en heeft zij haar vizier gericht op de Extended Reality (XR) markt voor zakelijk gebruik. De overtuiging is, dat je het volledige potentieel van VR en AR pas echt benut, als je interacties tussen objecten en mensen kunt realiseren die de werkelijkheid zeer dicht benaderd.  SenseGlove als product is de eerste innovatie en kan gebruikt worden als een volledige controller voor AR en VR toepassingen. Het unieke “force feedback” systeem stelt de gebruiker in staat om de vorm en de massa van virtuele objecten ook echt te voelen.

VCC is aandeelhouder in SenseGlove en actief in de Raad van Advies om InProcess-LSP te ondersteunen bij het realiseren van haar internationale groei ambities.

www.senseglove.com

Fizyr is een spin-off van de Technische Universiteit in Delft en werd opgericht in 2014. Het AI bedrijf heeft een leidende rol gekregen in deep learning voor robots en geautomatiseerde picking. Fizyr zorgt voor een volledig geautomatiseerde verwerking van goederen in de logistieke keten met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf ontwikkelt, onderhoudt en support software voor logistieke integrators wereldwijd, zodat zij volledig autonome robots kunnen leveren die pakketten en andere goederen kunnen oppakken (“picken”). De “deep learning “algoritmen van Fizyr zorgen voor volledig autonome besluitvorming waar het gaat om het classificeren, tellen, het controleren en het oppakken van pakketten en goederen van vooraf onbekende formaten.
Het team won in 2016 de prestigieuze Amazon Picking Challenge. Aanvankelijk maakte de voorganger van Fizyr ook nog robotten, maar sinds 2017 richt Fizyr zich geheel op AI software voor machine en computer vision, zeg maar het visuele brein van robots.

www.fizyr.com