Optics11 B.V. is een snelgroeiend high-tech bedrijf dat op glasvezeltechnologie gebaseerde meetsystemen maakt. Deze zijn bij uitstek geschikt om effecten op nanoschaal te meten in lastige omgevingen, zoals in vloeistoffen of bij hoge temperaturen. Prof.dr. Davide Iannuzzi en ir. Hans Brouwer richtten het bedrijf op in 2011, gebaseerd op technologie die is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De meetsystemen van Optics11 zijn gebaseerd op het toepassen van twee unieke nanotechnologieën (fiber-top technologie en interferometrie) in combinatie met glasvezels, die normaliter gebruikt worden in telecommunicatie. Door met laserlicht in de glasvezel te kijken naar de terugkerende reflecties van het licht, kan op grote afstand nauwkeurige informatie verzameld worden. Optics11 creëert met behulp van micro-vervaardigingstechnieken zeer nauwkeurige sensoren op de glasvezel zelf Met deze combinatie van nanotechnologieën kunnen trillingen, akoestiek of krachten op nanoschaal makkelijk worden gemeten in moeilijk toegankelijke omgevingen.

Value Creation Capital zal, naast het beschikbaar stellen van kapitaal, plaatsnemen in de adviesraad van Optics11, om Optics11 actief te kunnen ondersteunen bij hun groei ambities.

optics11.com

MILabs B.V. (Molecular Imaging Labs) levert high-end moleculaire PET, SPECT, CT en optische beeldvormende apparatuur voor biomedisch onderzoek. Vandaag de dag leveren deze hybride systemen een wereldwijde bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe diagnostisch methode en therapieën voor aandoeningen zoals diabetes, kanker en neurodegeneratieve ziekte. Het G-SPECT systeem is gebaseerd op het preklinische succes van MILabs’ gepatenteerde U-SPECT technologie. Deze klinische scanner ontving in 2015 de prijs voor “Innovatie van het jaar” van de World Molecular Imaging Society. Door een 10 maal hogere volumetrische resolutie wordt de beeldkwaliteit veel beter om nog kleinere laesies te zien, wat de diagnostische zekerheid en de kwantitatieve nauwkeurigheid in nucleaire geneeskunde verhoogt.

MILabs levert wereldwijd aan gerenommeerde onderzoekinstellingen en ziekenhuizen

www.milabs.com

Scalys International B.V. is een hightech bedrijf dat high performance electronica modules ontwikkelt, produceert en verkoopt (System On Module). De modules richten zich op de groeiende vraag naar innovatieve oplossingen voor Internet of Things, Autonomous Driving, High Performance Computing, big data en security applicaties. Om aan de vraag naar zeer complexe functionaliteit te kunnen voldoen, worden steeds meer System On Modules gebruikt in nieuwe producten. Hierdoor kunnen product development kosten, doorlooptijd en time-to-market met meer dan 50 tot 75% gereduceerd worden.

Scalys volgt hierbij o.a. NXP strategie: “De keuze voor chips voor de auto-industrie en beveiliging is spot-on. Auto’s worden rijdende computers, vol met typische NXP chips. Voor Apple maakt NXP de chips voor mobiele betalingen. De opkomst van het ‘internet der dingen’ biedt een enorm potentieel.”

Scalys is opgericht in 2016 door Sintecs en gevestigd in Hengelo.

www.sintecs.nl en www.scalys.com

Amsterdam Scientific Instruments B.V. (ASI) levert high-end camerasystemen die gebaseerd zijn op Medipix-technologie, ontwikkeld door een consortium van vooraanstaande natuurkundige onderzoeksinstituten onder leiding van CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek. De camera’s worden ingezet in experimentele fysica laboratoria over de hele wereld. ASI’s producten worden daarnaast in toenemende mate gebruikt in de nieuwste generatie elektronenmicroscopen, CT-scanners en massaspectrometers. ASI is een spin-off van Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica, onderdeel van NWO Instituten.

www.amscins.com

Confocal.nl B.V. is een spin-off bedrijf van de Universiteit van Amsterdam, waar de Rescan Confocal Microscoop ontwikkeld is door het team van Erik Manders. De RCM is een laser scanning confocal microscoop gebaseerd op een modulair design dat confocale microscopie betaalbaar maakt door bestaande componenten te gebruiken en met de mogelijkheid om bestaande wide field microscopen te upgraden. De RCM module kan op elk invers microscoop gemonteerd worden via een C-mount adapter en gebruikt een camera die ook wordt verbonden via zo’n C-mount adapter als detector. Door gebruikt te maken van een camera als detector heeft de RCM een betere gevoeligheid en een 3x betere signaal ruis verhouding dan een standaard PMT gebaseerd confocal microscoop. Het rescan principe verbeterd de resolutie met een factor 1.4x tot 170nm, en dit zonder gebruik te maken van software post processing. De RCM heeft bijna geen instelopties, dit maakt de RCM enorm gebruiksvriendelijk, zelfs zo, dat het zonder specifieke kennis van microscopie, gebruikt kan worden.

www.confocal.nl